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SECONDARY DWELLING UNITS  

 

 

 

   FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQs) 

 
 

Q.  What is the Definition of a Secondary Dwelling Unit? 

 

A.    16.04.295 Dwelling unit, secondary. A “secondary dwelling unit” means a dwelling unit on a 
residential lot which provides complete independent living facilities for one or more persons, and 
shall include permanent provisions for living, sleeping, eating, cooking, and sanitation independent 
of the main dwelling existing on the residential lot. For purposes of a secondary dwelling unit, 
permanent provisions for eating and cooking include the following: 1) permanent range, 2) counters, 
3) refrigerator, and 4) sink. 

 

Q.  What are the Requirements for a Secondary Dwelling Unit?  
 

A.    The Secondary Dwelling Unit ordinance (Chapter 16.79) of the Zoning Ordinance establishes the 
development regulations and other criteria that must be met in order to construct an attached or 
detached secondary dwelling unit. Please see the end of this handout for a summary of the 
development standards. 

 

Q.      What Permits are Needed to Build a Secondary Dwelling Unit? 
 

A. Secondary dwelling units that are designed in compliance with the development regulations 
established in Chapter 16.79 of the Zoning Ordinance are not subject to discretionary review, with 
the exception of certain projects that alter/expand existing nonconforming structures (see the 
Nonconforming Structures handout for more detail, and please check with the Planning Division for 
specifics). Modifications to certain development regulations may be permitted subject to approval by 
the contiguous neighbor or a use permit by the Planning Commission. Note that a survey may be 
required to determine whether an existing structure is conforming or not, and also that all use permit 
applications require a full site survey. In all cases, building permits are required prior to any 
construction.  

 

Q.      What Fees are Associated with a Secondary Dwelling Unit? 
 

A.  The exact amount of fees varies depending on the specifics of the proposal. In addition, there are 
various services provided by other districts, such as fire, sanitary, water, and schools that may 
assess a fee. The City does not have control over these fees. The Building Division may be able to 
provide a fee quote. The City’s transportation impact fee (TIF) is also applicable to a new secondary 
dwelling unit. The TIF for the 2016-17 fiscal year is $714.56. The fee is adjusted annually on July 1 
by the ENR Construction Cost Index percentage change for San Francisco. 

 
 



City of Menlo Park – Community Development Department, Planning Division                         Page 2 of 4 
Secondary Dwelling Units 
Updated July 2016 

 
 
 
 
 

Q.  Will my Property Taxes Increase with a Secondary Dwelling Unit? 
 

A.    Property taxes are assessed by the County of San Mateo Assessor’s Office, not by the City of Menlo 
Park. Like other development projects in the City, the County collects information from the City 
when building permits are issued to a property. Please contact the County Assessor’s Office for 
more information about how the information is used.  

 

Q.  What should I do if I have a lot with a secondary dwelling unit and I am not sure if it has the 

proper permits? 
 

A.  Contact the City of Menlo Park Planning or Building Divisions for research on the property. The 
County of San Mateo Assessor’s Office can also be a good resource for historical property 
information.  

 

Q.  Is a Secondary Dwelling Unit an Accessory Building? 
 

A.   A secondary dwelling unit is not considered an accessory building. For more details about 
secondary dwelling unit regulations, please refer to Chapter 16.79 (“Secondary dwelling units”) of 
the Zoning Ordinance. For more details about accessory building regulations, please refer to the 
Chapter 16.68.030 (“Accessory buildings and accessory structures”) of the Zoning Ordinance.   

 

Q.  Can I Convert My Detached Garage into a Secondary Dwelling Unit? 

 

A.  Potentially. A detached garage may be converted into a secondary dwelling unit so long as the 
following criteria are met: 1) the required number of parking spaces for the main dwelling unit and 
the secondary dwelling unit can be met on the property, 2) the accessory building complies with the 
development regulations (e.g, setbacks, square footage, daylight plane, etc.) of a secondary 
dwelling unit, and 3) the building can be upgraded to meet the Building Code requirements for a 
dwelling unit. If one or more of the secondary dwelling unit development regulations cannot be met, 
a use permit may be requested to deviate from a standard.  A use permit is a discretionary process, 
which requires Planning Commission review and approval.  

 
For a limited time, a legally built and constructed accessory building may be converted to a 
secondary dwelling unit through an administrative permit process instead of a use permit.  Specific 
criteria must be met, which is outlined in Chapter 16.79.045 
(http://www.codepublishing.com/CA/menlopark/html/MenloPark16/MenloPark1679.html#16.79.045) 
of the Zoning Ordinance. This provision of the code expires on June 13, 2019, unless extended by 
the City Council.  

 

Q.  Can I Rent out My Secondary Dwelling Unit? 
 

A.  Yes, so long as the main dwelling unit is occupied by the property owner.  Either the main dwelling 
or the secondary dwelling unit shall be occupied by the property owner when both units are occupied 
as dwelling units.  Both the main dwelling unit and the secondary dwelling unit cannot be rented or 
used as a dwelling by persons other than the property owner unless the property owner has 
completed the non-tenancy status registration process or received a use permit.  For more 
information about tenancy status related to properties with secondary dwelling units, please see 
Chapter 16.79.040 of the Zoning Ordinance. As part of the building permit application for either a 
new secondary dwelling unit or conversion into a secondary dwelling unit, the property owner 
acknowledgement form (http://www.menlopark.org/DocumentCenter/Home/View/5223) regarding 
tenancy must be competed.   

 

http://www.codepublishing.com/CA/menlopark/html/MenloPark16/MenloPark1679.html#16.79.045
http://www.menlopark.org/DocumentCenter/Home/View/5223
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Q.  My Neighbor has Approved a Reduced Side Yard and/or Rear Yard Setback for my Secondary 

Dwelling Unit.  What Documentation Do I Need? 
 

A.  Per Chapter 16.79.040(b) of the Zoning Ordinance, an interior side or rear yard may be reduced to 5 
feet subject to written approval of the owner(s) of the contiguous property abutting the portion of the 
encroaching structure. Written documentation shall consist of the following items and must be 
submitted as part of the building permit application. 

 
1) Completed statement letter (http://www.menlopark.org/DocumentCenter/Home/View/5222) 

from the contiguous property owner(s) acknowledging the approval of a reduced setback from 
the required zoning district standard for the main dwelling unit (indicate the setback 
requirement) to the agreed upon setback (indicate the setback in feet, but cannot be less than 
five feet).  The statement shall be notarized by the property owner(s) listed on the title of the 
property. 

2) If neighbor approval of a reduced setback is contingent upon a specific site plan and/or other 
design feature, please include a specific reference to the plan in the statement letter.  In 
addition, please attach the plan as an exhibit.  The plan must be signed and dated by both the 
property owner(s) and the contiguous property owner(s).  

 
Alternatively, the Planning Commission has the authority to approve a use permit to reduce the 
required setback requirements for a secondary dwelling unit. Please contact the Planning Division to 
learn more about the use permit process.  

 

Q.  Is there a daylight plane requirement for secondary dwelling units? 

 

A.  Yes, a secondary dwelling unit has a separate daylight plane requirement that must be met, unless a 
use permit is approved to deviate from this secondary dwelling unit standard.  The daylight plane for 
a secondary dwelling unit is different and separate from what is established for the main dwelling 
unit.  The daylight plane for a secondary dwelling unit is established at a line three (3) feet from the 
side property lines.  The daylight plane begins at a horizontal line 9 feet, 6 inches above the average 
grade with a slope inwards at a 45 degree angle. There are no permitted intrusions into this daylight 
plane.  

 

Q.  What does ‘Mitigation Monitoring’ mean in Section 16.79.050 of the Secondary Dwelling Unit 

Ordinance? 

 

A.  As part of the materials submitted for a secondary dwelling unit, please complete the Potential 
Historic Significance (http://www.menlopark.org/DocumentCenter/Home/View/266) worksheet for all 
buildings 50 years or older on the property. Completion of the worksheet will help determine whether 
the development of a secondary dwelling unit on the property could potentially impact a historic 
resource.  

 

 

 

 
\\fs1\pln\handouts\approved\secondary dwelling units\secondary dwelling units - faq - 201607.doc 

 

http://www.menlopark.org/DocumentCenter/Home/View/5222
http://www.menlopark.org/DocumentCenter/Home/View/266
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Summary of Secondary Dwelling Unit Regulations 
Chapter 16.79 of the Zoning Ordinance 

(Effective June 13, 2014) 

Unit Type Attached to main dwelling unit or detached 

Minimum Lot Size 6,000 sf 

Density No more than 1 secondary dwelling unit per lot 

Minimum Yards 

Attached Comply with minimum yard requirements for zoning district 

Detached 

Comply with minimum yard requirements for zoning district, except 
minimum rear yard requirement is 10 feet and interior side and rear yards 
may be reduced to five (5) feet, subject to written approval of the owner(s) 
of the contiguous property abutting the portion of the encroaching 
structure. If the contiguous interior side or rear property line is an alley, the 
minimum setback is five (5) feet. 

Unit Size 
Maximum of 640 sf; may be increased up to 700 sf if the building complies 
with all aspects of disabled access requirements 

Number of Bedrooms and Bathrooms 
1 bedroom (maximum)  
1 bathroom (maximum) 

Height 
Attached Comply with the height requirement for the zoning district  

Detached 17 ft.  

Daylight Plane 
Daylight plane shall begin at a horizontal line 9 feet, 6 inches above the 
average natural grade at a line 3 feet from the side property lines, and slope 
inwards at a 45 degree angle.  

Parking 

1 (covered or uncovered); tandem ok; permitted within required interior side 
yard and within the front yard if no more than 500 sf of the front yard is 
paved for motor vehicles and a minimum side setback of 18 inches is 
maintained 

Consistency  
Comply with all applicable development regulations for the single-family 
zoning district and building code requirements 

Aesthetics 
Unit shall have the colors, materials and textures and architecture similar to 
main dwelling unit 

Tenancy 
Property owner shall occupy either the main or secondary dwelling unit, 
unless a non-tenancy registration or use permit is approved 

Process 

Projects that comply with all of the development regulations are not subject 
to discretionary review, with the exception of certain projects that 
alter/expand existing nonconforming structures (see the Nonconforming 
Structures handout for more detail, and please check with the Planning 
Division for specifics). A modification to the development regulations, except 
the density and subdivision standards, may be granted through the use 
permit process by the Planning Commission. 
Building permits are required prior to any construction. 

For the full Secondary Dwelling Unit Ordinance, please refer to the Zoning Ordinance at 
http://menlopark.org/DocumentCenter/View/4537  

http://www.menlopark.org/DocumentCenter/Home/View/248
http://www.menlopark.org/DocumentCenter/Home/View/248
http://menlopark.org/DocumentCenter/View/4537

